Prin simpla participare, cu latura literar artistica, la conferintele organizate de Asociatia Crestina "Sfantul Arhanghel Mihail", si ascultand alocutiunile cu valoare de document, prezentate in cadrul acestor evenimente, am realizat ca multe aspecte ale istoriei noastre, lipseau cu desavarsire din sertarul oricum saracacios al cunostintelor mele... Asa ca, acum, inarmat cu rabdare si atentie , revad cu mare interes doua inregistrari ale uneia dintre aceste manifestari stiintifice si culturale, ce a avut loc anul trecut, cu privire la doua momente din trecutul poporului nostru, petrecute in doua nopti diferite dar la fel de intunecate si intunecoase ca sufletele tulburatorilor linistii lor, si culmea, cu aceeasi data in calendar : 10 spre 11 februarie ...
... Afisul si prezentarea evenimentului descriau foarte clar tema disutiilor...
“Cât va avea țara istorie, cea mai frumoasă pagină (...) va fi aceea a lui Alexandru Joan Cuza”.
( Mihail Kogălniceanu, 29 mai 1873 - Ruginoasa)
„Cuza era un potrivnic al boierilor, un partizan înflăcărat al poporului de jos și un luptător aprig și neobosit pentru egalitate socială și pentru răsturnarea privilegiilor și în această privire, omul cel mai potrivit pentru perioada de dezvoltare, în care intră poporul românesc și care trebuia să-l prefacă, din starea de barbarie orientală în aceea a occidentului civilizat”.
(A.D. Xenopol, Domnia lui Cuza Vodă)
“E un lucru de mirat că în mijlocul unor asemenea piedici, principele Cuza a putut să ducă la capăt atâtea întreprinderi importante (…) Puține guverne au putut să se laude de a fi realizat, în 5 ani, așa de profunde, așa de importante, așa de decisive reforme”.
(Paul Henry, L”abdication du prince Couza et l”eveniment de la dinastie de Hohenzollern)
DESPRE REGELE CAROL AL II-LEA
“ Regimul tiranic a fost instaurat în România printr-un singur decret al Majestății Sale regelui, care a promulgat o Constituție care suprimă drepturile națiunii și oferă regelui prerogative largi. Acest regim tiranic a fost realizat printr-o lovitură de stat peste noapte și nu a fost bazat nici pe sufragiile națiunii, nici pe dorința acesteia, ci numai prin forța publică. “
( Iuliu Maniu – “ Discurs în Parlamentul României ” )
Prin Decretului regal nr. 856 din 11 februarie 1938 a fost introdusă starea de asediu pe întreg cuprinsul țării, iar toate puterile atribuite de legi și regulamente privitoare la menținerea ordinii publice și siguranței statului au fost trecute în puterea autorităților militare, cărora li s-a dat dreptul :
- de a face percheziții oriunde și oricând vor socoti necesar;
- de a ordona depunere armelor și munițiilor și de a proceda la căutarea și ridicarea lor;
- de a cenzura presa și orice publicație, de a împiedica apariția oricărui ziar sau publicație..;
- de a opri sau dizolva orice adunare…;
- de a da ordonanțe.
Iar..”infrațiunile contra siguranței statului…, ca și toate faptele de împotrivire ….., au fost trecute în competența instanțelor militare”.
Va Multumesc!
Doamne ajuta! Pentru dumneavoastra Florin Nan - 0721810719 - florinnan@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu