Conferinta "24 ianuarie 1859 - 154 de ani de la Unirea Principatelor Romane" s-a desfasurat in urma cu un an, in data de 24 ianuarie 2013, la Sala A.G.I.R din Bucuresti.
...(decat sa incarc eu spatiul virtual cu vorbe multe, mai bine va invit sa priviti, sa cititi, sa ascultati si sa vizionati toate aspectele evenimentului)...
(…) “ Fiți siguri, domnilor, că nația ce voiește unirea prin alegerea domnului Alexandru Ion I va ști să facă toate sacrificiile spre a o dobîndi; (..) fiți sigur că ceea ce a făcut astă dată această nație, va rămînea făcut și bun pentru totdeauna (..) Ideile viitorului au învins ideile trecutului. Viața, puterea și voința sînt ale viitorului, sînt ale nației. Împărăția streinilor a trecut, și instrumentele lor sînt aruncate cu dispreț (..) “
( Dimitrie Bolintineanu – “Dâmbovița”, 28 ianuarie 1859 )
(..) “ Unirea, domnilor, eu nu recunosc nimănui dreptul să zică că Unirea e actul său, individual, proprietatea sa exclusivă; Unirea e actul energic al întregii națiuni române, e marea noastră conquistă și d-aceea, domnilor, nici chiar domnitorului, dar încă un singur particular, nu-i recunosc și nici nu-I voi da vreodată dreptul aceasta de a zice că el a făcut singur Unirea… Nu, domnilor, Unirea națiunea a făcut-o , națiunea care a ales domn pentru ambele țări cu misiunea de a realiza Unirea. “
( Mihail Kogălniceanu – Discurs în Adunarea României, 9 februarie 1863)
DESPRE DOMNITORUL A.I. CUZA
“Cât va avea țara istorie, cea mai frumoasă pagină (...) va fi aceea a lui Alexandru Joan Cuza”.
( Mihail Kogălniceanu, 29 mai 1873 - Ruginoasa)
„Cuza era un potrivnic al boierilor, un partizan înflăcărat al poporului de jos și un luptător aprig și neobosit pentru egalitate socială și pentru răsturnarea privilegiilor și în această privire, omul cel mai potrivit pentru perioada de dezvoltare, în care intră poporul românesc și care trebuia să-l prefacă, din starea de barbarie orientală în aceea a occidentului civilizat”.
(A.D. Xenopol, Domnia lui Cuza Vodă)
“E un lucru de mirat că în mijlocul unor asemenea piedici, principele Cuza a putut să ducă la capăt atâtea întreprinderi importante (…) Puține guverne au putut să se laude de a fi realizat, în 5 ani, așa de profunde, așa de importante, așa de decisive reforme”.
(Paul Henry, L”abdication du prince Couza et l”eveniment de la dinastie de Hohenzollern au trone de Roumanie)
...
Va Multumesc!... si inchei cu salutul eminescian: "Traiasca Natia! ... Sus cu Ea!"
Doamne ajuta! Pentru dumneavoastra Florin Nan - 0721810719 - florinnan@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu