Mihai Eminescu: "Biserica Ortodoxă e Mama Neamului Românesc"

Mihai Eminescu: "Biserica Ortodoxă e Mama Neamului Românesc"

Ofertă programe artistice. Nimic fără Dumnezeu!

Doamne ajuta!

Bine aţi venit!

Ma numesc Florin Nan, anul acesta am sarbatorit deja cea de a 44-a aniversare:), locuiesc în Ploiesti , Prahova şi sunt actor liber profesionist. Vreau să vă spun că având ajutorul Domnului Hristos Cel ce a spus "Fără Mine nu puteţi face nimic", am alcătuit cateva
programe artistice sub forma unor recitale de poezie, proză şi ... nu numai:)

Detalii gasiti intrand pe link-ul continut de titlul fiecarui program.

Prezentat la Ploiesti, si alte foarte scurte fragmente prezentate tot la Ploiesti:), iar Ploiesti si Dridu:)


B) Staroste (Prezentator - Entertainer) pentru Cununii, Botezuri si alte Bucurii !:)

C) "Povestea lui Gheorghe Moţ"
-Deocamdata:) puteţi vedea imagini doar din spectacolele susţinute la Braşov, Valea Plopului, Cernauţi, Cluj-Napoca, Ploieşti si Sanpetru... si fragmente la Teliu, Bucuresti 2012, Sophia, iar Bucuresti:), Aiud si deDor

D) "Călătorie de suflet"
-Pentru moment:) va pot povesti:) cum a fost prezentat la Cluj-Napoca... si fragmente la Muzeul Satului, Fierbinti 2011, Fierbinti 2012, Bucuresti 2013, si deDor


F) Programul Moş Craciun pentru sarbatorile de iarna
Mosul a trecut printre multe alte locuri si pe la Radio As Suceava, McDonald's Romania, Bucuresti, Ploiesti ...

Urmând îndemnul Părintelui Nicolae (Steinhart) de la Rohia din cartea sa cu titlul "Dăruind vei dobândi" şi având în minte explicaţia Părintelui Arsenie Papacioc cel care spune că "Nu dai ce ai , ci dai ceea ce eşti", aş vrea să vă propun aceste modeste produse artistice ale mele, iar în cazul în care consideraţi că aceste programe sunt în spiritul a ceea ce aţi dori cândva să urmăriţi din postura de spectator sau să oferiţi într-o prestaţie live oricarui gen de public iubitor de Dumnezeu, de oameni si de tot ce ne inconjoara, pot fi contactat la nr. de tel. 0721810719 şi la adresa de e-mail florinnan@yahoo.com .

Vă multumesc!

Doamne ajută!


marți, 4 ianuarie 2011

Frumosul nostru Domn Mihai Eminescu.
Eminescu!... Eminescu!... Eminescu!...

Pregatindu-ma pentru aceasta noua "scriere" a mea ma tot intrebam cum sa incep, dar ascultand ne-pamantescul "Dor de Eminescu", maestru Adrian Paunescu m-a luminat.

Insusi numele poetului sufletului neamului nostru cuprinde tot ce s-ar putea spune despre acest minunat dar de la Dumnezeu facut poporului roman, prin venirea pe lume in casa de la Ipotesti a baietelului Mihai, cel care avea sa devina alinatorul vietii sufletului oamenilor de pe aceste binecuvantate meleaguri ale Gradinii Maicii Domnului.
Atat de multe s-au vorbit si s-au scris, si inca multe se vor mai spune despre "Luceafarul" poeziei romanesti incat e plin vazduhul si pamantul de cuvinte, dar cel mai bine ar fi pentru noi sa-l citim pe Eminescu... Da, sa-l citim,... dar sa-l citim cu adevarat... si atunci cu ajutorul Lui Dumnezeu poate vom reusi, dupa puterile noastre, sa ajungem sa-l si cunoastem pe cel pe care Tudor Arghezi il numea "Sfantul precurat al ghiersului romanesc".
Sa-i citim opera intreaga: poeziile, dramaturgia, publicistica, proza, corespondenta si tot ceea ce cu atata generozitate si bogatie sufleteasca "Badia Mihai" ne-a lasat ca mostenire spirituala cu neputinta de cuantificat.
In timida noastra incercare de a "ajunge" la Eminescu m-am gandit sa incepem, ... sau sa re-incepem sa-l ascultam cate putin prin mijlocirea talentului, personalitatii si sufletului catorva dintre marii nostri actori - dintre care unii chiar mi-au fost dascali in formarea, slefuirea si calauzirea mea dimpreuna cu colegii mei pe taramul atat de frumos dar atat de miscator si nesigur al Artei Actorului - si in mijlocul carora cu multa intrazneala m-am strecurat pentru a rosti si eu cateva din creatiile poetului nostru, dar fara pretentia de a ma considera la nivelul domniilor lor. - inca:)
Si pentru ca Mihai Eminescu a fost un mare iubitor de teatru va invit in sala de spectacol unde se va desfasura o gala a poeziei sale nemuritoare. Lumina se stinge usor... spectatorii se linistesc... ultimele fosnete se pierd ... rasuna primul Gong... emotii... al doi-lea Gong face si el ca aerul sa vibreze din nou... batai de inimi... ultimul Gong... respiratii taiate... si usor ca aripa unei adieri... cortina impartita in doua fosneste asemeni brizei unei mari, deschizand poarta catre vecinicia poeziei eminesciene... ... pe scena careia,... cu pasii rari si siguri,... primul care apare... indreptadu-se spre masa de scris a lui Mihai...
... e maestrul Mircea Albulescu ...
... care se aseaza ... si rosteste...
MIHAI EMINESCU - SCRISOAREA I


Asculta mai multe audio diverse


De parca n-ar fi nimeni in sala, linistea domneste peste intreaga faptura si doar gandurile pline de intrebari se aprind in noaptea dimprejur...

... si incet din intunericul adancului scenei , costineta parca de maretia regala a Artei ce o stapaneste , innaintand usor spre fanta de lumina ce traverseaza spatiul de joc, doamna Olga Tudorache taie tacerea cu exactitatea de ceasornic masurator al timpului de veacuri curgator ...
... nici o miscare ... "...Timpul mort si-ntinde trupul si devine vecinicie..." ... Iar din vecinicia ce pururi e Azi, pe scena demiurgica a versului eminescian apare elegant si sigur, cel pe care candva a trebuit sa-l inlocuiesc intr-o alta piesa de teatru , dupa ce cu multa discretie a plecat la cele vesnice, cel ce poseda un glas inconfundabil intrat in fonoteca de aur a neamului romanesc,
... domnul Silviu Stanculescu
Silviu Stanculescu-De-or trece anii


Asculta mai multe audio diverse


... In tot acest timp , undeva in penumbra , cu fosnete de rochii de matase si miscari atente invaluite in fracuri, si-a ocupat locul sau pe cerul constelatiilor Madrigalul maestrului Constantin... nimic mai greu pe lumea asta decat sa urmezi dupa asa mari nume... si totusi din repaosul sau albastru de lumine Mihai Eminescu ...

... fara a astepta usoarele mele tanguiri , ma indeamna cu fermitatea blanda a poporulul roman "E randul tau"
Cu semnul Sfintei si de viata facatoarei Cruci facut atent inainte de orice pasesc sfios in Chaosul imperial si atent lucrat al artei recitative.
Florin Nan - Craiasa din Povesti


Asculta mai multe audio soundtrack


Fara sa apuc a ma dezmetici din visurile mele, glasul "Luceafarului" sopti poruncitor de bland ...

..."Continua cu Lacul"

Florin Nan - Lacul


Asculta mai multe audio soundtrack


Ganduri contradictorii navalesc in mintea mea , iar privitorii de dincolo de rampa ma ard cu atentia lor. Am mare nevoie de o continuare , am nevoie sa ma pierd in mijlocul valurilor marii de poezie in care am intrat.
... iar maestrul ma salveaza...
78 - SCRISOAREA II . cu MIRCEA ALBULESCU


Asculta mai multe audio diverse


Tumultuos si lin adeseori, raul cu talazurile sale de rime imperecheate sau de alt fel curge printre noi revarsanduse in sufletele celor ce urmaresc cu respiratia oprita sau furtunoasa uneori intregul nedesavarsit inca al spectacolului.

Cu pas usor ca de copila, mangaie scena intrand cu gratie suava doamna teatrului romanesc Valeria Seciu.
Oftatul salii da de inteles ca ar vrea sa spuna " De cand o asteptam"
De nu-mi vii


Asculta mai multe audio diverse


Atat de demult par ca s-au involburat pe acest pamant sentimentele curate, si atat de efemera a fost prezenta lor incat doar cantul strabatator de ganduri mai trezeste amintiri izvoratoare de mici margaritare in colturi umezite ale ferestrelor sufletului eminofil.


... In pacea din cand in cand valurita duios de versurile poetului neamului nostru, apare ca din negura timpului ce si-a asternut loc de repaus cat mai in adancul scenei, un glas purtat cu cinste si putere de maestrul Ovidiu Iuliu Moldovan.

OVIDIU IULIU MOLDOVAN - SONET VENETIA - EMINESCU

Asculta mai multe audio diverseIn neclintire totul pare a fi in jur, dar focul artei uneste toate sufletele despartite doar de rampa scenei. Nici nu mai pot clipi... si totusi o forta necrutatoare ma impinge cu gingasie si-mi sopteste "E timpul pentru Venere si Madona"
Florin Nan - Venere si Madona

Asculta mai multe audio soundtrack


"Oare ce ma mai poate salva?"- ma intreb in sinea mea. Secundele deveneau veacuri in tacere ce ma invaluia, ... cand... dintr-o data in tot cuprinsul a pornit biruitoare vocea de voievod moldav al celui ce a marcat istoria cinematografica a tronului Musatinilor, maestrul Gheorghe Cozorici insotit de inaintasul sau intr-ale glasuirii scenice George Calboreanu si de aristocratul teatrului romanesc domnul Damian Crasmaru.
MIHAI EMINESCU - Scrisoarea III ~ Gheorghe Cozorici,George Calboreanu

Asculta mai multe audio diverseAcum de-abia, treziti probabil de fiorul istoriei retraite, oamenii nu mai contenesc cu aplauzele ce inunda cu valuri de bucurie sufletele actorilor.
In lumina descatusarilor de dragoste pentru neam si tara, venita ca la un semn al strabunilor ce poruncesc prin pana lui Eminescu, doamna doinelor transilvanene Veta Biris aseaza cu glasul dansei spectatorii in luntrea ce pluteste pe undele veacurilor scurse.


Cu siguranta omului de teatru in celalalt colt al scenei actorul Emil Hossu atata focul plansului national.
Doina-Mihai Eminescu

Asculta mai multe audio diverseGata, a trecut furtuna starnita ca din senin intr-o zi de vara. Adierea linistii mangaie inimile tuturor... si in conul de lumina ce imbraca singura persoana ce se vede pe scena din nou umbrita de culori adormitoare, incepe sa se contureze chipul de neuitat al doamnei scenei romanesti actrita Leopoldina Balanuta.

MIHAI EMINESCU - O,mama ... ~ Leopoldina Balanuta

Asculta mai multe audio diverseAs vrea ca totul in clipa asta sa se-ncheie. Sau intunericul scenei sa ma tina ascuns o vreme pentru ca din nou eu sunt cel ce va rosti cuvintele asternute pe hartie cu multa framantare in noptile nesfarsite de inspiratie ale poetului.
Florin Nan - Ta Twam Asi (Si tu esti asemenea)

Asculta mai multe audio soundtrackPasii cadentati venind in diagonala atrag privirile catre marele print al scenei romanesti venit si el sa spuna ceea ce Eminescu i-a incredintat acum.

Adrian Pintea recita Scrisoarea a IV-a de M Eminescu

Asculta mai multe audio diverseMulte din versurile "Luceafarului" au fost leganate de acordurile lirei. Iar acum au venit sa-l sarbatoreasca si melozii timpurilor noastre.


"E timpul sa inchei ce ai despus" - cuvintele Eminului picura delicat in adancul inimii mele, si cu grija de a nu-l dezamagi purced la ultima mea incercare din aceasta gala de a face o plecaciune in felul meu artistic in fata lui si a tuturor.
Florin Nan - Sonete

Asculta mai multe audio soundtrack


Inchid ochii... si-i simt atingerea pamlei pe umar ""Nu e ce-a din urma data cand vei fi spus din scrierile mele Ma inclin in fata Eminescului si a publicului si astept in liniste finalul spectacolului.

Primul meu profesor de Arta Actorului ma priveste ridicand ochii de sub sprancene iar privirea dansului a spus "Domnule coleg...".
Cu sufletul linistit urmaresc in pace finalul reprezentatiei.
MIHAI EMINESCU - Scrisoarea V ~ Mircea Albulescu

Asculta mai multe audio diverse


Inca nu se terminase, si asta probabil pentru ca in mintea tuturor aparuse o intrebare "Mihai Eminescu a fost cu adevarat sau el suntem noi?"
Raspunsul a venit ca o proiectie pe panza gandurilor noastre


... si totusi cineva, o persoana reala a scris poemul ce i-a dat si renumele autorului, iar unicul prin felul sau de a rosti pe scena actorul George Vraca invitat si el la aniversare , ne-a reamintit despre ce este vorba.
Mihai Eminescu -Luceafarul (recita George Vraca

Asculta mai multe audio diverse


...Aplauzele s-au revarsat din nou in sala de teatru ... Si in timp ce spectatorii aplaudau stand in picioare, de pe scena inundata de lumina si din inimile tuturor izvorau acordurile atat de cunoscute sufletelului romanesc.


Vreau sa va spun ca spectacolul continua inca , si el cu singuranta e viu si innobileaza fiinta noastra a celor ce nu uitam de Dumnezeu,... de credinta stramoseasca,... de Biserica Ortodoxa,... de tara mostenita de la strabuni... de neamul nostru romanesc... de mamele ce ne-au dat viata ... si cu siguranta ne amintim si ne e dor de Frumosul nostru Domn Mihai Eminescu.
Va Multumesc! Cortina!
Doamne ajuta!

8 comentarii:

 1. CE FRUMOS AI CUPRINS ...POEZIILE LUCEAFARULUI POEZIEI ROMANESTI, MIHAI EMINESCU, INTR-UN BUCHET DE ALESE...RECITARI..DOAR TU PUTEAI DA VIATA DIN NOU ACESTOR MARI CAPODOPERE..CE AR TREBUI SA FIE MANGAIERE SI ALINARE...FIECAREI GENERATII...Mihai Eminescu, poetul nostru romantic...
  "Numai poetul

  Ca pasari ce zboara

  Deasupra valurilor

  Trece peste nemarginirea timpului.”

  “Mircea Eliade-Numai poetul
  Ce frumuase si pline de sensibilitate au fost si cuvintele tale de incheiere..."sa nu uitam...niciodata...DE Dumnezeu si Credinta...de tara, de unica fiinta caruia nimeni nu ii poate lua locul MAMA...SI SA NE AMINTIM mereu ca exista un singur EMINESCU..CE VA DAINUI MEREU IN SUFLETELE NOASTRE, ITI MULTUMIM SI NOI FLORIN NAN, ARTIST SI ACTOR CU UN SUFLET APARTE..CARE NE ADUCI in inimile noastre sperante si franturi din linistea ta...si calmul tau...intelegerea pentru cei aproapiati....dragi, credinciosi ....ITI MULTUMIM FLORIN....MULT...

  RăspundețiȘtergere
 2. Sa-i multumim Lui Dumnezeu pentru Eminul daruit noua tuturor romanilor de pe intreg cuprinsul aflat sub Albastrul Stelelor Cerului.
  Sunt sigur ca de acolo de unde l-a randuit Dumnezeu sa se odihneasca, Mihai Eminescu ne priveste si se bucura atunci cand noi ridicandu-ne pe varfuri ii atingem cuvintele cu crestetul sufletelor noastre.
  Sa-l ascultam!... iar si iar... si sa ne bucuram duios de tot ce primim de la Dumnezeu in aurora operei eminesciene.

  RăspundețiȘtergere
 3. O COLECȚIE DE RARĂ FRUMUSEȚE!!! BRAVO.VĂ MULȚUMESC FRUMOS.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc si eu pentru vizionarea "spectacolului" meu pe blog!:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Astazi l-am ales pe Eminescu ! Sunt plina de emotie ! Inca nu imi revin ! E minunat sa constat cu cata sensibilitate rostesti fiecare cuvant, fiecare vers...! Noi toti sa-i multumim lui Dumnezeu ca existi, Florin ! Gina V. - Galati.

   Ștergere
  2. Oare ce ar fi fost creatorii oricarei forme de arta fara acest minunat dar din partea Lui Dumnezeu care este sufletul iubitorilor de frumos! Sa-I multumim Lui Dumnezeu ca existam cu totii si sa-L rugam sa ne ajute sa si fiintam!
   Va Multumesc pentru darul cuvintelor dumneavoastra!

   Ștergere
 5. In loc de aplauze si flori pentru toata culegerea de "doruri" eminesciene voi incerca sa-l las tot pe Eminescu sa "vorbeasca"

  http://www.trilulilu.ro/claudia_eugenie/9bfdd241dd4ee2

  http://www.trilulilu.ro/claudia_eugenie/c676e85dc4cc7c

  http://www.trilulilu.ro/claudia_eugenie/72b242ecbd4f30

  http://www.trilulilu.ro/claudia_eugenie/10ccdfddecc426

  http://www.trilulilu.ro/claudia_eugenie/caaaf96b849450

  http://www.trilulilu.ro/claudia_eugenie/9a5523784f36e3
  ...si pe cei care l-au cunoscut...

  "Ce frunte încărcată de gânduri ! Ce privire măreaţă şi visătoare, izvorâtă din cea mai nobilă inimă omenească ! Ai fi zis că plutea într-o atmosferă suprapământească"(Nicolae Gane)

  ,, un zeu tânăr, frumos şi blând, cu părul negru , ondulat, de sub care se dezvelea o frunte mare cu ochii duşi, osteniţi de gânduri’’(Alexandru Vlahuta )

  Inchei in deplin acord cu autorul blogului - sa-l citim pe Mihai Eminescu...
  Si ,pentru ca nu am blog, voi posta ca ...anonim.
  Cu multumiri,Eugenia

  RăspundețiȘtergere
 6. Iar spectatorii aplauda cu multumire si reverenta "bis"-urile oferite prin mijlocirea ta, Eugenia !:)

  RăspundețiȘtergere