Un rest (de marturisire) de anul trecut este ceea ce aveam nevoie, pentru a intregi oarecum, calendarul evenimentelor culturale la care am fost solicitat sa particip in anul manturii 2012. Spun oarecum, pentru ca din motive de lipsa de material inregistrat, armonizata cu o garnitura de lene covarsitoare:) de care am prins atata drag incat nu stiu cand si cum ma voi mai putea dezlipi:), nu am reusit sa prezint in detaliu toate evenimentele minunate la care m-a invrednicit Dumnezeu sa iau parte in anul de care cu doar 4 luni in urma ne-am despartit.
Si ca sa fac o scurta trecere in revista a acestor frumoase intamplari, ar trebuin sa incep cu data de 15 ianuarie 2012, cand la Libraria Sophia din Bucuresti a fost sarbatorit poetul sufletului neamului roamnesc Mihai Eminescu. Pe urma, am merge undeva langa Brasov in frumoasa localitate Teliu, unde s-a desfasurat un Recital Omagial de Poezie Cestina, dupa care tot in zona dar chiar in Brasov, am simtit cu totii cei are am luat parte o adiere de "Dor de Basarabia, Dor de Romania adevarata, doar cu Hristos!".
Nu a trecut mult si au inceput colaborarile cu Asociatia Crestina "Sfantul Arhanghel Mihail", despre ale carei evenimente am inceput sa amintesc tarziu, abia prin vara, cand faceam referire fie la cel de ziua Inaltarii Domnului, fie cand numaram cei 123 de ani de Dor de Mihai Eminesc. Materialul VIDEO (Partea I si Partea a II -a) a aparut mult mai tarziu:)
De obicei, acolo unde am fost o data sa prezint unul sau macar o parte din programele mele artistice "Povestea lui Gheorghe Mot" sau "Calatorie de sufet", oamenii au vreut sa revin cu celalat, cu restul sau cu ceva nou (cum ar fi cazul acum al programului "Pelerinaj in Tara Sfanta", la care lucrez de vre-o 3 ani si care sper ca pana la sfarsitul acestui an sa reusesc sa il termin si sa fie si "slefuit":) ). Asa s-a intamplat anul trecut si cu Prima promotie a liceului din Fierbinti, Judetul Ialomita:)
Tot in toiul verii, in Bucuresti la Libraria Bizantina, am lecturat din lirica universala creatii pe tema "Poezia Varstelor si Vesnicia Cuvantului". Si ca vara sa nu treaca fara racoarea muntilor, ne-am intors in Tara Brasei, tot la Teliu, pentru Festivalul de Arta Crestina "Sinapsa"
Intre timp erau si alte evenimente care i ordinea lor cronologica s-au desfasurat inainte sau dupa ultimele doua prezentate dar, din motive de consistenta le-am strans pe toate intr-o singura "scriere" cu titlul "Alte cateva evenimente cultural marturisitoare ale verii".
Ceva materiale video puteti gasi pe undeva pe AICI :)
Printre altele, toamna cu roadele ei ni l-a adus si pe Constantin Brancusi - la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" din Bucuresti.
Am spus printre altele pentru ca, mai inainte de aceasta intalnire cu marele artist crestin ortodox roman, Asociatia Crestina " Sfantul Arhanghel Mihail" organiza alte evenimente la care ma solicita alaturi de alti buni prieteni de-ai mei sa aducem contributia noastra artistica. De fapt acesta este subiectul scrierii mele de acum...
Uitandu-ma putin peste ce e mai sus observ pentru a nu stiu cata oara, ca nu m-am priceput nici o data sa fac introducerile scurte:) , ci ca si acum, e posibil sa fie mai mare decat restul continutului:), ...dar, ma voi stradui sa nu :)...
Sezonul de toamna al conferintelor a debutat cu ziua de praznuire a Soborului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil,
... al carei afis, prezentare si continut aratau astfel...
TROPARUL SFINȚILOR ARHANGHELI
„Mai-marilor voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pre voi, noi nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți pre noi, cu acoperământul aripilor slavei voastre celei netrupești; ca să ne păziți pre noi, cei ce cădem cu stăruință și strigăm: izbăviți-ne din nevoi, ca niște mai-mari peste cetele puterilor de sus.”
CONDACUL TUTUROR PUTERILOR CEREȘTI CELOR FĂRĂ DE TRUPURI
“Mai-marilor voievozi ai lui Dumnezeu, slujitori ai dumnezeieștii slave, povățuitori ai oamenilor și căpăteniile celor fără trupuri, ceea ce este de folos cereți nouă și mare milă, ca niște mai-mari voievozi ai celor fără trupuri.”
MĂRIREA
„Mărimu-vă pre voi, arhangheli și îngeri și toată oastea cea cerească, heruvimi și serafimi, care slăviți pre Domnul.”
CÂNTAREA ARHANGHELULUI MIHAIL
„Unde umbrează Darul tău, Arhanghele, de acolo se gonește diavolul. Că nu suferă să rabde lumina ta luceafărul cel ce a căzut.Pentru aceasta te rugăm, săgețile lui cele de foc purtătoare, cele pornite asupra noastră, stinge-le cu mijlocirea ta, apărându-ne pre noi de smintelile lui, vrednicule de laudă Mihaile Arhanghele!”
„Spre inimile cele necurate care vin întru preacurata casă a lui Dumnezeu, fără milă ridic sabia mea! ”
Figuri ilustre si adanc incrustate in constiinta nationala - Sfantul Domn Mihai Viteazul Intregitorul.
Figuri ilustre si nemuritoare ale culturii romanesti - Mihai Eminescu, regele neincoronat al poeziei romanesti.
La inceputurile perioadei mele de postari pe blog, probabil anumite persoane m-au considerat simpatic :)... cu timpul cred ca am devenit "usor visator" :)... iar mai tarziu "putin depasit" si "bisericos" :) ... in urma postarilor de anul trecut cu siguranta am obtinut calificativul de "nationalist":) iar acum sunt "...clar legionar" :) ))) Nici nu vreau sa ma gandesc ce etichetari de "extremist fanatic" :) am obtinut in urma participarii mele artistice la comemorarea din padurea de la Tancabesti a lui Cornelui Zelea Codreanu, asasinat impreuna cu alti camarazi de-ai sai, si in memoria carora am rostit...
Florin Nan - ÎNAINTE, CU TESTAMENTUL CAPITANULUI! - de Demetrius Leonties
Asculta mai multe audio soundtrack
... si la a caror Cruce am adus in amintire vorbele lui Radu Gyr...
Florin Nan - Mormantul Capitanului - de Radu Gyr
Asculta mai multe audio soundtrack
Aerul oarecum secret in care s-a desfasurat aceast moment, mi-a amintit de filmul romanesc "Duios Anastasia trecea" , in care personajul principal feminin, interpretat atunci de Anda Onesa, era prigonita de tot satul, ca a avut indrazneala sa treaca peste ordinele celor puternici, si sa ingrope crestineste trupul unui strain ucis de armata germana... Cine s-ar fi gandit ca in vremirile noastre post-moderne ne da tarcoale sentimentul de teama sa mai recunoastem si sa pomenim pe un roman de-al nostru?...
... iar acestea toate dupa ce, cu cateva zile inainte fusesem solicitat sa merg si la cimitirul din Predeal tot pentru a comemora si artistic multe victime din randul poporului roman.
Florin Nan - Pomelnic - de Zorica Latcu Teodosia
Asculta mai multe audio soundtrack
... "Ce v-am spus? element rau... mistic" :)
... Si ca un argument pro adus caractezizarii de mai sus, acum intrerup scrierea pentru a merge la Biserica la Denia Canonului cel Mare al Sfantului Andrei CriteanuL.. :)...
...
...
...
Am revenit:)... Sa continuam :)...
Ziua de 1 Decembrie a adus cu sine un eveniment cultural stiintific ce a pus la grea incercare rabdarea celor care am participat... Si ma refer doar la intinderea conferintei pe durata a mai multe ceasuri... Oricum , m-am intristat putin cand am constatat ca, in comparartie cu inaintasii nostri, care au suportat mai bine de 2000 de ani de vitregii ale istoriei, si ai caror urmasi vrednici ne dorim sa devenim, noi nu prea mai reusim sa ducem la sfarsit cateva ore , fie ele chiar si 6 sau 7, dar de stat pe scaun:)...
Cei care doreau sa participe intalneau la intrare invitatia ...
DESPRE UNIREA BASARABIEI CU PATRIA MAMĂ, ROMÂNIA
“Republica Democratică Moldovenească, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor,de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România.“
(Din Hotărârea Sfatului Țării, de la 27 martie/9 aprilie 1918)
DESPRE UNIREA BUCOVINEI CU PATRA MAMĂ, ROMÂNIA
În unanimitate, Congresul General al Bucovinei Român votează la 15 noiembrie (28 noiembrie) 1918 “unirea necondiționată și pe veci a Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.“
(Din Hotărârea Congresului General al Bucovinei)
DESPRE UNIREA TRANSILVANIEI, MARAMUREȘULUI, CRIȘANEI ȘI BANATULUI CU PATRIA MAMĂ, ROMÂNIA
“Națiunea română așteaptă și pretinde, după multe suferințe de veacuri, afirmarea și valorizarea drepturilor ei nestrămutate și inalienabile la deplina viață națională.“
(Din cuvântarea lui Al. Vaida –Voievod, ținută în Parlamentul ungar, la 18 octombrie 1918)
“Adunarea națională a românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia, în ziua de 18 noembrie 1918 (1 decembrie), decretează unirea acelor români și a teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.“
(Din Hotărârea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, primul articol)
Materialul video nu a aparut inca, dar cand va fi gata si considerati ca aveti un bagaj suficient de rabdare :) o sa-l puteti gasi tot AICI.
Dupa un asa maraton singur am fost catalogat ... " ... e nebun" :)))
Fiind luna cand copiii de toate varstele stau cu grija sa nu cumva sa-l piarda pe Mos Craciun:), Mosul nu i-a lasat sa astepte prea mult si cu sacul in spate si toiagul la purtator:) a plecat sa-i colinde si sa-i bucure cu ce are el mai bun:)... Asa ca, dotat cu recuzita si costum :) am pornit-o agale pe la companiile multinationale, unde am fost chemat sa bucur cu daruri si vorbe venite din partea Mosului cu barba, toiag, sanie si cadouri :)
Cu singuranta alt calificativ nu mi se potrivea mai bine decat ... "... e corporatist" :)))
Dar vremea colindelor era in plina desfasurare, iar a manifestarilor asisderea :) ... asa ca , urmatoarea intalnirea ne-a dus undeva in negura istoriei, cu doua milenii in urma, pe vremea marelui regat al Daciei strabune...
DESPRE RELIGIA GETO-DACILOR
„Că sunt nemuritori și-o explică în chipul următor: socotesc că nu mor, și, dacă au răposat, (că) merg la zeul lor Zalmoxis.”
(Herodot, IV, 94)
...” nici el (Zalmoxis), nici oaspeții lui, nici cei ce se vor naște în veci dintrânșii nu vor muri, ci vor merge într-un loc unde vor trăi veșnic, având toate bunătățile.”
(Herodot, IV, 95)
„Suntem, fără îndoială, îm drept să completăm povestirea lui Herodot după care Geții morți se îndreaptă la cerul lui Zalmoxis, ca să viețuiască acolo în eternitate, în sensul acela că ei se duc să întâlnească pe zeu în aceea pajiște muntoasă, care este un imperiu de încântare și desfătări.”
(Strabo, VII, 3, 5)
...„este un lucru de care nu se poate îndoi nimeni și care reiese nu numai din amănuntele pe care ni le dă Poseidonius, ci din toată istoria Geților, că zeul lor religios a fost trăsătura dominantă a acestui popor, în toate timpurile.”
(Strabo, VII, 3, 11)
„Dacii și tracii vorbesc aceeași limbă, însă numai dacii se cred nemuritori.”
(Tucidide)
„Și getul Zalmoxe săgetând pe daci îndumnezeia pe fiecare dintre ei.”
(Grigorie de Nazianz)
DESPRE GETO-DACI
“…(geții erau) cei mai viteji și mai drepți dintre traci.”
(Herodot)
„ Iar eu, o, Jupiter, zice (Traian adresându-se zeilor) și voi zei, primind de la început imperiul și găsindu-l într-o stare de letargie, aprins înauntrul său de o tiranie destul de lungă și în afară de năvălirile Geților, am fost totuși singurul care am indrăznit să pornesc împotriva popoarelor de dincolo de Dunăre și am subjugat poporul Geților, cei mai războinici din câte au fost vreodată nu atât prin puterea trupurilor, cât prin învățăturile lui Zalmoxis, cel mai de cinste dintre ei, că nu vor muri, ci socotind că-și schimbă locuința merg la moarte mult mai degrabă decât ar merge întro oarecare altă călătorie. Și eu n-am întrebuințat pentru aceasta decât cinci ani. „
(c.f. Allard P. “ Julien l’Apostat “, Paris, 1903)
„...(geții) merg la moarte mult mai degrabă decât ar merge într-o oricare altă călătorie.”
(Blum C, Zalmoxis în „Analele Dobrogei”, X, 1929, p. 327)
... Nu m-ar mira ca in undeva in "strafundul unor crieri" (M. Eminescu), sa se fi formulat ideea .. "... cocheteaza cu zamolxismul" :)))
... Iar sfarsitul acestui an intreg de alocutiuni si momente artistice mai mult sau mai putin reusite:), a avut ca subiect, bine-neteles evenimentul determinant datorita caruia am posibilitatea acum sa scriu tot ce-mi trece prin cap si sa folosesc aceste mijloace, care nu stiu daca erau inventate la acea data dar, la care sigur nici nu stiam sa visez...
PROGRAMUL DE ORGANIZARE A EVENIMENTULUI
din zilele de 21-22 decembrie 2012
Asociația Creștină “ Sfântul Arhanghel Mihail”, organizează în ziua de 21 decembrie și în ziua de 22 decembrie 2012 evenimente omagiale și comemorative legate de împlinirea a 23 de ani de la declanșarea Revoltei Anticomuniste și Antitotalitariste din Piața Universității, în următoarele locații:
- Sf. Biserică a Mitropoliei : slujbă de pomenire și “Te Deum”;
- Universitate : la crucea de piatră de la sensul giratoriu și la sala Dalles;
- Sala A.G.I.R. : conferință cu tema “21 decembrie 1989 – 23 de ani de la declanșarea Revoltei Anticomuniste și Antitotalitariste din Piața Universității“
Astfel, în ziua de 21 decembrie, începând cu ora 12:00, la Sfânta Biserică a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei va avea loc săvârșirea slujbei de pomenire a celor căzuți nespovediți, neîmpărtășiți, fără lumânare și fără Sfânta Cruce la căpătâi, cu binecuvântarea Sf. Arhiepiscopii a Bucureștilor, urmată de o slujbă “Te Deum”.
În continuare, la ora 17:00, Asociația va organiza desfășurarea unei slujbe de pomenire a celor căzuți sub gloanțele oarbe ale ultimei nopți comuniste din România, urmată de depunerea unor coroane de flori la crucea de la Sala Dalles și la crucea de piatră de la scuarul sensului giratoriu de la Piața Universității, două monumente ce au o valoare simbolică și au darul de a cultiva păstrarea unei pioase și alease amintiri celor ce s-au săvârșit aici. După aceasta, reprezentanți ai Asociației vor rosti scurte alocuțiuni..
A doua zi, în ziua de 22 decembrie, la ora 13.00, la Sala A.G.I.R.- Bdul Dacia nr. 26-28, sector 2, personalități cunoscute ale vieții sociale românești vor conferenția asupra unor teme definitorii privitoare la analiza momentelor ce s-au derulat în aceea lungă și sângeroasă noapte de 21 decembrie 1989, precum și la responsabilitățile celor care au acționat in aceea zonă.
Se cuvine să comemorăm această zi istorică, cu adânci reverberații și semnificații pentru toți românii, omagiind eroismul și jertfa aduse la fundamentul Sfintei Cruci și pe altarul Țării de acei fii adevărați ai Neamului Românesc care au cutezat să lupte cu brațele goale până la ultima suflare pentru împlinirea dorului mistuitor de libertate, adevăr și dreptate.
18.12.2012 Mihai Spirache
"... mai e si anarhic pe deasupra" :))))
Aici se incheie sirul evenimentelor culturale, la care am luat parte, asa cum spuneam la inceput, in anul Mantuirii 2012. Dupa toata aceasta pleiada de epitete pe care mai mult sau mai putin probabil le-am incasat:), sau poate e doar un simplu joc al imaginatiei mele :)) .... "... ti-am zis ca e si paranoic" ... si daca gluma a fost cat de cat reusita:)... si chiara daca nu a fost , ma simt tentat sa o ingros :)... oare dupa alte postari de-ale mele, si mare refer aici la Iernile de altadata, unde am pus inregistrari cu poezii semnate de cel atat de drag inimii mele Vasile Alecsandri,... cand spun ca un alt mare scriitor roman mi-a mangaiat copilaria si vacantele , si ma refer aici la Mihail Sadoveanu, cu al carui stil de a scrie, pastrand proportiile, un suflet ales a considerat de cuviinta sa-mi asemene felul de a ma exprima aici ... daca am simtit nevoia sa inregistrez versuri dedicate membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si a participa anul acesta la evenimente de acelasi gen avand ca personaj central imaginea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ... ce vor spune acele persoane imaginare?... sau altele? :) "... e de-ai lor... joaca la doua capete... dar din ce loja o fi?" :))
Sau daca nu pot sa-mi tin gura, si ma dau de gol ca am buni prieteni americani, intamplator veri cu fostul presedinte al Statelor Unite Bill Clinton, si ca la invitatia lor in anul 2002 am ajuns pentr a doua oara in America, si printre alte obiective vizitate in Little Rock a fost si sediul unde fostul guvernator de Arkansas a tinut cuvantare de multumire dupa castigarea primelor alegeri prezidentiale, si am facut ca orice turist, poze la biroul lui, ba si cu atat de mediatizatul lui saxofon ? :)... "... e clar , e globalist"
Si daca mai spun ca dupa putinele mele puteri, pe acesti prieteni americani, de alta confesiune decat mine, iar unii dintre ei plecati la Domnul, ii port in rugaciunile mele? ... "... nemernicul e si ecumenist"
... Si exercitiul ar putea continua :)... Dar, la posibila invartosarea a inimilor care ar tine neaparat sa scormoneasca pentru a afla ce anume m-a atras sa prestez in cadrul unor astfelde manifestari cultural- marturisitoare, raspunsul meu este ca, pe langa faptul ca astfel de evenimente nu-mi aduc nici un fel de atingere daunatoare asupra constiintei , organizatorii au inteles un lucru foarte important pentru orice artist liber profesionist , si anume ca " Vrednic este lucratorul de plata lui"
"... Aha, e mercenar!":)
..."... de unde? ... e un prapadit" :)
... in sfarsit cred ca cel din urma a nimerit-o:)... dar, singurul adevar e ca, sunt doar un simplu actor, care nu imparte oamenii in buni si rai, si considera ca noi toti suntem cu bune si cu rele, care crede ca frumosul e singurul care trebuie marturisit, si care, incearca cum poate, sa subziste intr-o lume unde campul acesta de manifestare culturala autentica e din ce in ce mai stramt, aproape de marimea urechilor unui ac, incercand sa-si inmulteasca talantul spre Slava Lui Dumnezeu si in folosul oamenilor, ceea ce ii da odihna pastrarii marelui dar sufletesc primit de la Creator, si pentru care S-a rastingnit Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, si care are un nume cel putin la fel de frumos ca insasi atingerea lui de inima omului : Libertatea!
Va multumesc!
Doamne ajuta! Pentru dumneavoastra Florin Nan - 0721810719 - florinnan@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu