

Doamne ajuta! Bine ati venit! Părintele Dumitru Stăniloae spunea că arta este bună numai atunci când eliberează omul din fiară şi nu fiara din om. Iar Părintele Arsenie Papacioc spune că arta ca şi credinţa înseamnă armonie şi ele trebuie să meargă mână în mână. Deci să ne îngrijim să păstrăm arta ca pe o hrană şi mângâiere sufletească şi în nici un caz să o transformăm în otravă pentru suflet că atunci vom avea plata celui care şi-a îngropat talantul. Ferească Dumnezeu!
"Aaa, cum ati facut astaa?":)))... Ce frumoos...:) De ce nu ne-ati spus?:))...Stai sa-i fac o poza:) ...Cum ati facut? Ati decupat iarba si ati pus-o in locul unde trebuiau sa creasca pietricelele...
Stai sa-i mai fac o poza si din partea asta:)"
Dupa pupaturile de rigoare:) ne-am tras sufletele un pic si am incercat , eu si fratele meu, sa ne integram si noi in atmosfera linistita a gradinii si a satului la marginea caruia din mila Dumnezeiasca si prin harnicia stra-bunicilor avem refugiul din fata prozaicului urban.
Si ca orice turist "japonez" care se respecta am trecut la imortalizat imagini, si cu cine altcineva puteam sa incep daca nu cu mine ?:) Egocentrist cum sunt am vrut sa ma vad cat mai bine si mi-am luat locul ce mi se cuvenea... cat mai in fata:) ...
Zambiti va rog ! Multumesc:)
Mama oricum nu stie ca a aparut in fotografie si bine ar fi sa nu afle pentru ca nu e de acord s-o vada lumea "imbracata asa":)))
Chiar daca nu trecuse mult de la ultima mea vizita acolo parca uitasem cum se respira intre atatia pomi si atatea flori.
Dar luna Mai a tinut neaparat sa-mi reaminteasca si sa-si intre in drepturile castigate in decursul mileniilor ca e luna lui Florar.
Si drept sa spun nici nu stiam la care sa ma uit mai intai:)
Fiecare imi atragea atentia cu "farmecele" ei:))
Culoare sau miros ce sa adrimiri mai intai?
"Uita-te la mine"; "Ba la mine" ; "Si pe mine cui ma lasi?"
"Va admir pe toate!":)))"Si pe voi copacii mei dragi":)
"Din orice unghi imi sunteti frumosi":)
"Si mai stiu ca de-aici dintre voi ziua se vede foarte frumos Sfanta Manastirea"
Am privit prin povestea noptii inspre locul unde stiam ca este Sfantul Locas dar nu se vedeau decat doua luminite ... probabil de la chiliile unde la ora aceea maicutele isi facea randuiala de rugaciune particulara - m-am gandit eu.
Chiar cu riscul de-a nu se vedea nimic am vrut totusi sa raman si cu aceasta amintire.
Ca sa-mi reobisnuiesc ochii cu lumina, atata cata era ea, mi-am intors privitea spre cele din curte din care vroiau sa se remarce in special focul si luminile de la casa batraneasca si de la umbrar. Numai cine nu a fost in satele noastre nu recunoaste ca acolo seara poti face ceea ce la oras cam de mult ne-a iesit din obisnuinta. Sa privim cerul... De cat timp nu am mai facut asta ? Sa fie oare doar din cauza becurilor de iluminat stradal care ne impiedica la asa ceva? Oricum nu mai conteaza. Important e ca acolo puteam face asta . Si tin minte ca in copilaria mea , in vacantele petrecute acolo, in multe astfel de seri minunate "tataia" - asa cum ii spuneam bunicului meu - imi arata constelatiile ce i-au strajuit toata viata ca o marturie cereasca a unui trai petrecut in rostul randuit atat de frumos de Dumnezeu fiecaruia dintre noi.
Privind aceste faclii ale Universului ma infierbantam la gandul ca Poetul Sufletului Neamului Nostru Romanesc Mihai Eminescu v-a fi privit si el acelasi coltisor de cer atunci cand atat de inspirat a spus ca : "La steaua care-a rasarit, E-o cale atat de lunga , Ca mii de ani i-au trebuit , Luminii sa ne-ajunga"
Te rupi de realitate in astfel de momente si... intri in Adevar. Timpul , despre care Parintele Staniloae spunea ca e intervalul dintre chemarea Lui Dumnezeu si raspunsul omului, dispare aproape fara urma si simti cu adevarat ca "Vesnicia s-a nascut la sat".
Am umblat mult prin intunericul curtii privind in sus printre ramurile copacilor mei vorbitori si cu cat ma apropiam de lumina artificiala stelele mele se vedeau din ce in ce mai putin si gandul la
Badia Mihai mi-a revenit si s-a transormat in :
"Poate de mult s-a stins in drum , in departari albastre, iar raza ei abia acum , luci vederii noastre"
Realitatea s-a rentors brusc dar delicat cand am dat cu ochii de frumusetile mele parfumate care-mi atrageau atentia ca nu le-am tratat cu destula atentia asa ca ...:)
Si ca un dus racoros:))) a venit si ordinul de adunare in jurul centrului de grutate al serii "Aveti grija sa nu sara scantei de la focu-ala.
I-a duceti-va unu' si vedeti ":))
"Hai ca ma duc eu. Da' ce sa-i fac?"
"Mai lasa-l sa arda toate lemnele alea si sa-mi spui cand e jarul gata""E, da, asta suna incurajator":))
Sprijinit de peretele grajdului vechi am reintrat in legaturi transcedentale cu tot ceea ce mi se ingaduia si ascultand trosnetul flacarilor simteam ca "Totu-i plin de Duhul Sfant. Liniste-n vazduh si Pace pe pamant" - de unde-mi vin mie astea?:) A , e din Cosbuc:)
Atat de rar manifestatul meu spirit practic a vibrat totusi putin provocat probabil si de fumul innecacios si m-am facut si eu util cu ...
" Cred ca e aproape gata.":)))))
...Valea-i in fum..."Bine, lasa ca vin eu. Mai stai si tu cu noi"
Aveau dreptate ...:)
M-am intors in "camera de afara" si cat timp lumea mai termina ce era de facut eu nu am ratat sa mai apar o data in imagine:)
"Mi-ai pozat florile?":); "Da , toate":); "Si liliacu'?":) ; "Da cum sa nu , a fost printre primele":) ;" Nu, asta din glastra l-ai pozat?":) ;
"Care? Aa, nu.:) Stai ca-l iau si pe el:). Da' de ce vrei tu sa-i fac si la asta?":) "Asa ca e frumos sa se vada si el aici inauntru":)
Avand un unghi atat de bun nu puteam sa nu "ma reped" si asupra intrarii casei :) Si ea parca se pregatise ptr sedinta foto:)
"Aduce-ti farfurii si ce mai trebuie si haide-ti":))... Tot timpul mi-a placut momentul asta:)
Si cand totul era aproape gata , fara sa ma vada cineva am mai apasat odata pe buton:)))
"Stai , nu face poze , sa aranjam putin":)
"Lasa ca n-am facut:))) Si stai linistita ca e frumos":)))
"Hai cheama-i pe toti. Are toata lumea scaune?"
"Cred ca da":)))
Orice ar zice nutritionistii dar cand bati atata drum pana acolo, stai in aer curat si dupa vre-o saptamana de salate incropite la oras chiar ca nu mai conteaza ora la care...:))))
"Pot sa fac o poza sa vada lumea ca n-am venit degeaba?":))
"Bine, da' ia-o din partea asta sa se vada ghivecele de pe margine":))))))
Asa ca eu nu mai am nici o rabdare si trec la actiune fara sa mai astept alta companie:)))
Si ca o dovada graitoare ca autenticul se imbina atat de armonios cu practicul iata cum produsele naturale se pastreaza atat de bine, as zice chiar dupa obiceiul locului:))), in traditionalul "cofael" de 2 l de plastic:))))
Si de parca mi-ar fi ghicit gandul, mama ... :" Ti-am zis ca vreau sa cumpar strachini de pamant si sa le zic la tigani sa-mi faca niste linguri de lemn?:)))) Cand 'o-ti veni sa mancati cu lingurile de lemn. Si vreau sa iau si niste funduri tot de lemn pentru fiecare. Si mamaliga sa o taiem cu ata ca aia batranii":))) ; "Da, da' atunci trebuie sa facem d'aia tare taraneasca nu d'asta ca la oras de o mananci cu lingura":))))
E dupa asta chiar ca ar fi mers o tigara:))) Bine ca nu fumam nici unu':))) Si in timp ce incercam sa ma dezmortesc, pentru ca trebuia sa ne pregatim de plecare, am vazut cum spiritul parintesc cu multa discretie isi facea treaba din nou...
"Pune-le si prajiturelele alea ca noi facem altele" ;
"Hai , Silviu, du-le tu la masina"
N-am vrut sa tulbur cu nimic randuiala acelor clipe si de sub coroanele pomilor mi-am ridicat din nou pentru cateva momente ochii trupesti si sufletesti catre bolta cereasca...
Stiam ca mai avem de mers o ora cu masina si era 12 noaptea. Dar ce mai conta, a fost o prima seara de Mai ce trebuia petrecuta frumos. In drum spre poarta...
"Data viitoare cand veniti sa dam cu ulei la scandurile astea"
"Eu vin si dau"
"Stati ca am uitat ceva" Nu uitasem nimic dar am mai vrut s arun o ultime privire spre...
"Te-am ridicat pe-o coasta cu izvoare, Si-mprejmuindu-ti linistea cu astri , Te las albind prin pomi din departare , Cuib minunat ca de cocori... albastri " - chiar daca versurile-i apartin lui Tudor Arghezi ce ma poate opri sa cred ca a spus la fel si strabunicul meu dupa ce a vazut casa gata?
"Saru'mana pentru tot , am plecat" ; "Sa ne sunati cand ajungeti acasa" ; "Da , cam peste o ora" ;"Drum bun!"
Privind in urma la noaptea ce invaluia totul, mi-a reaparut in minte o ultima privire in sus din acea seara si cateva vorbe ale Eminului au picurat si ele...
"Tot astfel si al nostru dor, Pierit in noapte-adanca, Lumina stinsului amor, Ne urmareste inca"