Mihai Eminescu: "Biserica Ortodoxă e Mama Neamului Românesc"

Mihai Eminescu: "Biserica Ortodoxă e Mama Neamului Românesc"

Ofertă programe artistice. Nimic fără Dumnezeu!

Doamne ajuta!

Bine aţi venit!

Ma numesc Florin Nan, anul acesta am sarbatorit deja cea de a 46-a aniversare:), locuiesc în Ploiesti , Prahova şi sunt actor liber profesionist. Vreau să vă spun că având ajutorul Domnului Hristos Cel ce a spus "Fără Mine nu puteţi face nimic", am alcătuit cateva
programe artistice sub forma unor recitale de poezie, proză şi ... nu numai:)

Detalii gasiti intrand pe link-ul continut de titlul fiecarui program.

Prezentat la Ploiesti, si alte foarte scurte fragmente prezentate tot la Ploiesti:), iar Ploiesti si Dridu:)


B) Staroste (Prezentator - Entertainer) pentru Cununii, Botezuri si alte Bucurii !:)

C) "Povestea lui Gheorghe Moţ"
-Deocamdata:) puteţi vedea imagini doar din spectacolele susţinute la Braşov, Valea Plopului, Cernauţi, Cluj-Napoca, Ploieşti si Sanpetru, Ploiesti-Sf.Ilie, Ploiesti- Sf. Arhangheli ... si fragmente la Teliu, Bucuresti 2012, Sophia, iar Bucuresti:), Aiud si deDor

D) "Călătorie de suflet"
-Pentru moment:) va pot povesti:) cum a fost prezentat la Cluj-Napoca... si fragmente la Muzeul Satului, Fierbinti 2011, Fierbinti 2012, Bucuresti 2013, si deDor


F) Programul Moş Craciun pentru sarbatorile de iarna
Mosul a trecut printre multe alte locuri si pe la Radio As Suceava, McDonald's Romania, Bucuresti, Ploiesti ...

Urmând îndemnul Părintelui Nicolae (Steinhart) de la Rohia din cartea sa cu titlul "Dăruind vei dobândi" şi având în minte explicaţia Părintelui Arsenie Papacioc cel care spune că "Nu dai ce ai , ci dai ceea ce eşti", aş vrea să vă propun aceste modeste produse artistice ale mele, iar în cazul în care consideraţi că aceste programe sunt în spiritul a ceea ce aţi dori cândva să urmăriţi din postura de spectator sau să oferiţi într-o prestaţie live oricarui gen de public iubitor de Dumnezeu, de oameni si de tot ce ne inconjoara, pot fi contactat la nr. de tel. 0721810719 şi la adresa de e-mail florinnan@yahoo.com .

Vă multumesc!

Doamne ajută!


marți, 16 noiembrie 2010

1 Decembrie - Ziua noastra Nationala


Inca din cele mai indepartate timpuri ale istoriei, oamenii de pe aceste frumoase si binecunvantate meleaguri ale tarii noastre, incepand cu stramosii nostri geto-daci si culminand cu inaintasii nostri din perioade nu demult trecute, visau si simteau cu adevarat nevoia de unire a tuturor celor de o singura limba si credinta stramoseasca, intr-o singura tara, sub un singur domn.
Acesta ideal ce framanta fiinta vechilor locuitori ce populau teritoriul vechii Dacii Felix, cum numeau romanii regatul din acea vreme ce avea iesire la Pontul Euxin, s-a realizat sub conducerea si indrumarea marelui rege Burebista.

Si pentru a fi mult mai vie prezentarea aceasta am apelat la creatia acelor oameni valorosi ai istoriei cinematografiei romane, datorita vocatiei carora avem imagini filmate ce ne duc cu gandul la acele vremuri din trecutul Poporului nostru.
Si am inceput cu filmul in care apare prima idee de unificare a triburilor geto-dace sub comanda regelui Burebista, interpretat de mare actor George Constantin.


Dar odata facuta unirea, ea trebuia sa fie si aparata de vijeliile starnite din toate zarile lumii . Nicicand stramosii nostri nu au avut ragaz si tihna pentru a se bucura de roadele pamantului si a vietii linistite. Tot timpul au fost incoltiti de navalitorii lacomi de tanjeau dupa frumusetile si bogatiile acestiu pamant.
Un exemplu viu in memoria neamului nostru despre cum trebuie sa vietuiasca oamenii acestor tinuturi ramane marele rege dac Decebal, fiul lui Scorilo.
Foarte iubit a fost si a ramas marele conducator dac in inimile oamenilor. Exemplu de mare eroism si harnicie , iubire si devotament , asta a lasat Decebal ca testament urmasilor. Fara teama de a folosi vorbe mari aceste cuvinte trebuiesc rostite cu tarie si convingere ori de cate ori se iveste prilejul de a marturisi obarsia Poporului Roman.
Iar iubirea oamenilor a facut
ca pe malul Dunarii sa mai apara un chip, sculptat de data asta direct in munte, al marelui rege si erou.
E ca imaginea unui batran de inalt rang ce sta de straja la intrarea in Romania dinspre sud-vest, odata cu patrunderea apelor stravechiului fluviu albastru.
Dar nu numai chipul brazdat de vitregiile vremurilor a ramas in memoria oamenilor, ci si vorbele apasate si taioase ce viteazul rege Decebal le-a lasat ca un testament peste care nu se va trece.
Impresionanta interpretarea marelui nostru Amza Pellea!
Odata cu victoria romanilor, obtinuta cu ajutorul tradarii, si cucerirea Daciei frumoase de catre Impreiul Roman condus in vremea ceea de marele imparata Traian cel care ca pretuire adusa vitejilor daci a ridicat la Roma atat de vestita Columna unde sunt asezate spre marturie cele mai imporatnte scene ale greului razboi daco-roman , a luat nastere Poporul Roman.
Odata cu formarea si nasterea noului Popor Roman, din Mila Lui Dumnezeu vine pe aceste meleaguri si primul chemat de Catre Domnul Hristos, Sfantul Apostol Andrei crestinatorul neamului nostru. Crestinismul i-a gasit pe locuitorii vechii Dacii deja "nemuritori" pentru ca inatintasii nostri din acele timpuri credeau cu tarie in fericirea vietii vesnice de dupa viata pamanteasca.
Odata cu scurgerea veacurilor Poporul Roman suferea si traia diferite framantari sociale , separari , rupturi, atacuri devastatoare din partea dusmanilor, ceea ce l-a determinat sa ia atitudine nu de putine ori si sa se organizeze in multiple forme de conducere teritoriale, cum erau cnezatele si voievodate din zona Transilvaniei, conduse la un moment dat de cei trei cunoscuti noua din manualele de istorie si din literatura tarii noastre ca fiind Gelu, Glad si Menumorud.
Rand pe rand isi fac aparitia pe scena istoriei neamului nostru un Dragos, un Bogdan
cei ce au lasat urme adanci in trecutul zonii de nord a tarii nostre.
In Tara Roamanesca isi apara "saracia, si nevoile si neamul" atat de cunoscutul si de indragitul Voievod Mircea Cel Batran... ...in luptele purtate impotriva marelui pericol aparut din pustiurile Asiei, Imperiul Otoman, si care acum urmarea transformarea in pasalacuri a intregii crestinatati, iar printre alte rautati avand ca tinta sfidatoare profanarea si transformarea Sfintelor Altare de Credinta in simple grajduri pentru iutii cai de lupta orientali.
Dar Dumnezeu nicand nu si-a intors fata de la alesii Sai fideli in Credinta, Nadejde si Dragoste, si urmand atator figuri importante din istoria neamului nostru au aparut in cele trei zone mari ale tarii noastre Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova trei mari oameni de stat ce au condus si aparat destinele Poporului Roman.
La nord de Carpatii Meridionali in tinutul Hunedoarei domnea cu multa dibacie si intelepciune vestitul Iancu de Hunedoara.
Intre timp in Tara Romaneasca dupa lupte sangeroase, duse chiar intre membrii aceleiasi familii din motive nu doar de putere si bogatie dar si din motive de nesupurene fata de Inalta Poarta otomana, ajunge sa ia tronul Munteniei un urmas al lui Mircea cel Batran, fiul lui Vlad Dracul , Vlad Tepes. Din pacate mintile smintite de secularism din randul carora pana nu demult, dand dovada de mare lipsa de intelepciune, cu "onor" am facut si eu parte, au patat chipul acestui mare voievod roman numidu-l in chip satanic "Dracula". Ceva mai oribil nu se putea iar ca un contra argument simplu si firesc aduc vorbele unui taran roman care-i spunea fiersc si sincer fiului sau ca "Voda a fost om , ma, om"
De fiecare data revad cu mare bucurie productia cinematografica ce-i este dedicata si-i poarta numele marelui voievod in care Vlad Tepes este marele actor, Domnul Stefan Sileanu.Ca toti marii nostri voievozi iubitori de Dumnezeu , de neam si Tara , Vlad Voda a avut de luptat nu numai cu dusmanii din afara tarii, ci si cu "mintile smintite" ce faramitau si risipeau mostenirea primita de la inaintasi.
Pentru cei care inca mai suntem tributarii gandirii intelectualisto-tolerante post moderniste, si ne raportam in mod gresit la personalitatea celui care la sfarsitul domniei sale spunea ca "Nu am ctitorit biserici si manastiri, nu am construit cetati si orase, dar in schimb las tara curata" , cred ca e foarte nimerit a vedem parerea unui mare roman, Petre Tutea, despre atat de temutul domnitor al Tari Roamanesti
Si itr-adevar Vlad Tepes nu privea doar la tara sa amenintata permanent de imperiul otoman, ci arunca un ochi taios si darz ca sabia ce o purta la cingatoare, si inspre tarile vecine surori care de fapt faceau parte din aceeasi singura viitoare Romanie.
Are intr-adevar Vlad Tepes meritul acesta de a-l fi sprijinit politic, militar si moral pe ruda sa Stefan sa ajunga Domnul Moldovei.

In timp ce Domnul Munteniei isi ducea zbuciumata sa viata, in nordul tarii Modovei, la Suceava in cetatea de scaun isi consolida domnia Stefan cel Mare si Sfant.

Bine-nteles ca si el a fost tinta amenintarilor "stapanilor lumii" cei ce cu nu mult timp in urma cucerisera cetatea Constantinopolul.
Cine nu-l recunoaste macar si dupa voce pe inegalabilul nostru actor Gheorghe Cozorici?!
Si cum amenintarea se apropia trebuia luata o hotarare ferma, iar asta cat mai grabnic.
Cu ajutorul Lui Dumnezeu catre Care isi indreptase toate Nadejdea, Credinta si Dragostea, voievodul Moldovei reuseste sa-i invinga pe turci in greaua batalie de la Vaslui. Multumind PreaSfintei Treimi pentru ajutorul dat, Sfantul Stefan cel Mare pe langa lacasurile de inchinare ctitorite atat in tara cat si in afara granitelor , mai ales in Sfantul Munte Athos, nu uita sa pomeneasca eroii si sa-si rasplateasca vitejii.
Sfinte Mare Voievod Stefan, roag-te Lui Dumnezeu pentru noi!

La putina vreme dupa aceste evenimente, pe Tronul Tarii Romanesti s-a urcat Sfantul Neagoe Basarab , voievodul cel de curand canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pe langa multe alte valori spirituale si materiale, Sfantul Neagoe ne-a lasat frumoasa Manastire Curtea de Arges ca piatra de temelie a credintei si culturii romanesti, si atat de folositoarea scriere "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie" - un adevarat tratat de credinta ortodoxa, morala, politica si strategie militara . O carte ce n-ar trebui sa lipseasca din casele tuturor romanilor.

Nu peste multa vreme cel care a luat fraiele Valahiei a fost Matei Basarab , nepotul voievodului Neagoe Basarab
Ca si inaintasul sau a dat dovada de mare intelepciune in administrarea treburilor tarii, dar si de a fi un foarte bun strateg in relatiile cu vecinii doritori de expansiune, intre care nu au lipsit chiar si cei de acelasi neam romanesc, cum a fost cazut lui Vasile Lupu cel care aflandu-se la conducerea Moldovei de multe ori cauta inlaturarea voievodului muntean de pe tronul Tarii Romanesti. Si de pe urma vredniciei lui Matei Basarab ne-au rams o multime de biserici ctitorite, plus aletele foarte multe refacute, atat in tara cat si la sud de Dunare, sau in Sfantul Munte Athos.

In tot acest timp romanii din Transilvania se aflau sub jugul ocupatiei Imperiului Habsburgic.

Odata cu scurgerea vremii, in Tara Romaneasca isi face aparitia intr-un mod fulminant , dupa o tinerete petrecuta la Constantinopol ca mai toti domnitorii romani pentru a deprinde obiceiurile si cunostintele turcilor, Mihai fiul lui Patrascu cel Bun. Mai intai ajunge ban al Craiovei, iar nu dupa mult timp ia tronul Tarii Romanesti, pozitie ce-i faciliteaza posibilitatea anumitor actiuni militare incununate de mare succes, ce-l vor pozitiona pe o inalta treapta a istorie Tarii Noastre, fiind recunoscut si numit de toti romanii drept - Mihai Viteazul.

Marea sa dorinta, care de fapt era visul tuturor romanilor, a fost ca pe langa iesirea tarii de sub jugul turcesc, sa reuneasca toate Tarile Romane sub un singur sceptru, asemeni perioadei vechii Dacii.
Dupa lupta de la Selimber, Mihai intra triumfator in cetatea resedinta a Transilvaniei, Alba Iulia.Cine altcineva putea oare da viata mai bine pe ecran acestui mare voievod al Poporului Roman decat unicul Amza Pellea?

Jumatate din drum era parcurs. Tara Romanesca si Ardealul aveau o singura inima : la Alba Iulia. Dar aceasta inima plngea dupa romanii ramasi in bataia vanturilor pustiului Asiei ce lovea nemilos din propria rautate dar si cu ajutorul domnilor vanduti in viata si-n credinta urmasilor Musatinilor. Mihai Voda nu putea lasa lucrurile asa si nu dupa mult timp in urma unei aparente confruntari in care romanii nu s-au luptat cu fratii lor, ci a fost o intalnire plina de lacrimi de dor si bucurie, marele erou al crestinatatii intra nestingherit ba chiar dorit in Cetatea de Scaun a Sucevei, unde domnise cu un veac in urma Marele si Sfantul Voievod Stefan.
Mare bucurie a fost in sufletele neamului acestuia atat de incercat in vitregiile istoriei.


Cu totii stim cum au decurs lucrurile pe urma, dar chiar daca steaua lui Mihai a apus destul de repede si dureros, iar visul de Unire s-a destramat curand , oamenii de pe aceste plaiuri binecuvantate de Dumnezeu nu au dus lipsa de pastori si domni cu suflete mari si alese ce au ajuns cu ajutorul Lui Dumnezeu pana la treapta Sfinteniei. O astfel de persoana a fost si Sfantul Voievod si Martir Constantin Brancoveanu impreuna cu cei patru fii ai sai Constantin, Stefan , Radu si Matei. Iar impreuna cu ei a marturisit credinta crestina si ginerele sau Ianache sfetnicul

Fericitul lor Martiriu a avut loc pe data de 15 august chiar in ziua de praznuire a Adormirii Maicii Domnului, chiar cand Voda Brancoveanu Constantin, Domn Roman si Domn Crestin implinea 60 de ani. Dureroase amintiri! - dar atat de Sfinte!
Pentru rugaciunile placutilor Tai Martiri Brancoveni , Domne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi!

In aceeasi perioada pe tronul Moldovei era inscaunat domnitorul carturar Dimitrie Cantemir.

Nu a fost genul de erou innascut dar a lasat mostenire culturii romane, si chiar culturii universale, cateva scrieri de mare valoare, dintre care cea mai cunoscuta este "Descriptio Moldavie (Descrierea Moldovei)"; iar alaturi de ea cel putin la fel de valoroase sunt " Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea sau Giudețul sufletului cu trupul", "Istoria Imperiului Otoman" sau "Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor", alaturi de alte mari tratate filozofice sau istorice ale vremii.

Intre timp din randul taranilor oropsiti din Transilvania se ridicau capetenii locale ce indemnau oamenii la luare de pozitie inpotriva asupritorilor straini sau autohtoni. Un astfel de personaj devenit legendar pentru sufletul neamului sau a fost Haiducul Grigore Pintea, cel "venit in fire" dupa ce un timp a slujit in oastea imperiala austro-ungara.
Atat de iubit a fost de oamenii din zona Maramuresului incat nu s-a putut sa nu intre in folclorul poporului roman.... iar cinematografia noastra nu a ramas nici ea datoare, folosind talentul si iubirea de autentic a artistilor nostri, avandu-l in centru pe marele nostru actor Florin Piersic. Va multumim , maestre!Oare cine nu a lacrimat ori de cate ori a vazut finalul dramatic al filmului "Pintea"? Sau ce copil care vazand creatiile cu subiecte istorice ale cinetografiei nostre nu a visat ca atunci cand se va face mare o sa devina voievod sau haiduc?:) O spun din propria experienta:)

Cum anii treceau incet, iar robia la straini era din ce in ce mai grea, din randul taranilor iobagi din Transilvania s-au ridicat alte capetenii care au indemnat oamenii la rascoala impotriva celor care le asupreau vietile. Cele mai cunoscute capetenii ale rasculatilor din Tara Motilor au fost si vor ramane pentru totdeauna: Horea, Closca si Crisan

Barbatia lor si curajul trait firesc chiar si in fata mortii, i-au facut sa ramana exemple nemuritoare ale tariei de caracter specifica taranului roman. Iar Horea prin vorbele lui a lasat un adevarat testament moral si sufletesc urmasilor.


Regretatul actor Ovidiu Iuliu Moldovan parca a fost nascut pentru acest rol... si pentru multe altele.

Pentru generatiile urmatoare, chiar si dupa tragicul sau sfarsit , Horea a ramas ca un punct de referinta in gandirea si viata taranului roman autentic.Chiar si in zilele noastre Poporul Roman nu l-a uitat pe marele Horea, si adesea i-a inchinat creatiile sale de suflet.Nu peste foarte multa vreme Tarile Romane au fost framantate de revolutia de la 1848, iar unul din reprezentatii de frunte al ei, un adevarat suflet al evenimentelor din Ardeal, a fost cel numit cu atata drag de oameni "Craisorul Muntilor" , pe numele lui adevarat Avram Iancu.

Aflat permanent in mijlocul oamenilor si al evenimentelor el se bucura de marea dragoste a romanilor care nu au intarziat sa-l aseze frumos in creatiile lor populare pastrate pana in ziua de azi."De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii" - "Scrisoarea a lll-a" - de M. Eminescu

Dar oamneii mari din istoria Tarilor Romane nu incetasera sa mai apara.

Intre timp in celelalte tari romane surori, Moldova si Tara Romaneasca , gandul Unirii celor de un neam, de un grai si de o credinta stapanea mintile si inimile oamenilor.
In Moldova domnea acum Alexandru Ioan Cuza...

...casatorit cu Elena Doamna, cea care in pofida vietii sale zbuciumate si destul de grele a ramas o adevarat doamna in memoria si inimile romanilor.
Domnitorul avea obiceiul de a asculta parerile tuturor celor interesati de bunul mers al tarii, asa ca ajungeau sa-si spuna parerile toti cei doritori "de la vladica pana la opinca". Din randul taranimii s-a ridicat chipul unui roman ce parea ca vietuia de pe timpul razasimii Sfantului Stefan cel Mare, un om de o intelepciune specifica Poporului Roman bine asezat in vatra lui. Prin vorbele de duh acest taran roman, pe numele sau Ion Roata, a rams si el in amintirea poporenilor de acolo si de pretutindeni, de atunci si de acum.

Iar ceatorii de versuri si melozii neamului nostru nu l-au dat uitarii pe inteleptul taran moldovean si ori de cate ori se ivea prilejul aminteau de... Mos Ion Roata


Valeriu Penisoara - Cuvantul lui Roata catre Divan

Astfel ca dupa multe greutati s-a ajuns ca la data de 24 ianuarie 1859 sa se infaptuiasca Unirea Principatelor Romane,...

... desfiintandu-se astfel granita dintre Moldova si Muntenia, separate de Milcovul lin curgator care de fapt ducea la vale doinele de dor si instrainare ale fratilor de pe ambele maluri.


Atunci bucuria romanilor nascuta din asteptarea de veacuri a acestei clipe a nascut preafrumosul cantec "Hora Unirii" pe versurile marelui invatat si pion marcant al evenimentului alaturi de alti mari romani, poetul Vasile Alecsandri.

Dincole de Carpati, in Transilvania romanii ardeleni se bucurau de reusita fratilor lor de peste munti, dar tanjeau dupa gandul Unirii cu acestia. Era un obicei din stramosi care se pastreaza pana in zilele nostre, ca oamenii cu oarecare stare sa umble prin tara, pe la targuri, sa schimbe roadele muncii lor de pe un an de zile pe alte produse sau pe bani. Si ca se intelegem mai bine cum era viata inaintasilor nostri in acele vremuri, confruntati atat cu birurile ce trebuiau platite domnilor dar si cu viata aspra din creierii muntilor unde pericolele pandeau la tot pasul, mi-am luat indrazneala sa rostesc o poezie numita "Pe plaiul muntelui" - de George Cosbuc, pe care o folosesc si in programul meu artistic "Povestea lui Gheorghe Mot"
Florin Nan - "Pe plaiul muntelui" de George Cosbuc

Asculta mai multe audio soundtrackDar ca o dovada ca nu numai ardelenii erau doritori de Unire cu fratii lor de peste munti ci si romanii din Principatele Unite visau la Unirea cu Transilvania sora, multi reprezentanti ai intelectualitatii si culturii din Moldova sau Tara Roamanesca pastrau legaturi stranse cu locuitorii din Ardeal. O foarte buna relatie era intre reprezentatii societatii Junimea si Scoala Ardeleana. Iar compozitorul bucovinean Ciprian Porumbescu


si-a prezentat opera sa "Crai Nou" nu in Iasi sau Bucuresti unde a fost respins, ci la Brasov orasul care l-a primit cu bratele deschise.
Iar pentru marea sa dragoste de neam si Tara, Ciprian Porumbescu a fost chiar inchis de autoritatile de atunci, asa cum emotionant se poate vedea in filmul dedicat vietii si operei marelui compozitor interpretat extraordinar de domnul Vlad Radescu.Intre timp romanii ardeleni dornici de libertate fugeau prin munti cu gandul de a porni lupta de eliberare de sub jugul strainilor, ce de sute si mii de ani pusesera stapanire pe Transilvania dreptmaritoarea, careia de-a lungul istoriei ii daramasera bisericile si manastirile ortodoxe atacand Sfintele Lacasuri folosind chiar cumplitele focuri de tun.
Si de acolo din padurile Ardealului romanii se incurajau , nadajduiau si de rugau la Dumnezeu de la care primeau putere si bucurie actului drept ce urma sa se implineasca, manifestat asa cum bine ii sta romanului prin cantec.
Nicolae Furdui Iancu - Doamne,ocroteste-i pe romani
Iar femeile ardelene ramase acasa innaltau si ele la randul lor rugaciuni catre Cer , rugaciuni ce imbracate intr-o forma noua artistica au ramas in memoria neamului nostru pana-n ziua de astazi
Sava Negreanu Brudascu-Doamne , Ocroteste-i Pe Romani


Si iata ca nu trecu mult timp pana sa se auda rasunand in toata tara, dar mai ales pe teritoriul Principatelor Unite, cantecul ce-i indemna pe tinerii chemati la oaste sa treaca muntii pentru a sari in ajutorul fratilor trasilvaneni.Cine poate spune cat entuziasm trezea acest indemn in inimilor bravilor ostasi romani?
Si astfel dupa lupte grele, cu multe pierderi de vieti tinere si nevinovate, ca jertfa ce se cuvenea pentru un ideal atat de mare si Sfant, s-a reusit eliberarea Ardealului de sub fortele de ocupatie.
Nu stim cand a fost o bucurie mai mare in sufletele romanilor decat in acele zile? Poate doar atunci cand la Alba -Iulia,

in data de 1 decembrie 1918, zi aleasa parca special a fi imediat dupa ziua de praznuire a Sfantului Apostol Andrei , crestinatorul Poporului Roman...

...reprezentanti ai mai multor zone ale tarii s-au strans pentru a participa la realizarea marelui a vis din totdeauna al romanilor: Marea Unire.

Era visul de aur al romanilor de pretutindeni, din actualele sau fostele teritorii ale Romaniei impodobite frumos in cele trei culori ale drapelului national.

Sunt sigur ca si acum se mai varsa lacrimi curate de suflet romanesc oriunde in lumea asta se traieste si se simte in duhul curat si martiric al poporului roman.
S-au strans in acea Sfanta zi la Alba -Iulia romani din toate colturile tarii. Toti pentru a se uni sub o singura stema regala.

Erau sositi reprezentanti ai tuturor zonelor ale noului stat Romania Mare pentru a se bucura si a canta cu totii atat de iubitul si doritul cantec
Hora Unirii
S-au bucurat trimisii din Arad ..., ... si din frumoasa Bistrita...


...din impaduritul Brasov..., .... si din insoritul Bucuresti...


... din neinstrainata Poiana... , ... si din pastoralul Sibiu...


... si din toate colturile tarii... Au venit cu totii manati parca de un dor ganditor acela de a duce la bun sfarsit gandul Mantuitorului Hristos descoperit in Gradina Ghetsimani, cand inainte de Sfintele Patimiri s-a rugat Tatalui Ceresc ca toti cei de o credinta (si de un neam) sa fie Una "...asa cum Noi Una suntem".

Iar ca o marturie documentara a acelor zile de efervescenta populara putem urmari un scurt fragment dintr-un material mai larg facut de romanii iubitori de romani.Nu dupa foarte multa vreme dupa aceste fericite momente din viata unui neam, imnul de stat a devenit atat de cunoscutul si invioratorul "Desteapta-te Romane", ce cu drag il ascultam atat de Ziua Nationala dar si cu alte ocazii cand e reprezentata Tara noastra Romania.Si pentru ca scanteia Unirii a pornit din Basarabia sora, iar acum suntem la momentul dedicat simbolului national , nu putem uita de imnul tarii surori ce are un titlu infiorator de frumos "Limba Noastra", si care merita ascultat cu drag ca si cum ar fi cel de al ll-lea imn al Romaniei.Dar taranul roman... dupa bucuria traita in cetatea eterna a Ardealului, Alba - Iulia,... se intoarce trudit ca dupa sute si mii de ani de lupte pentru neatranare si Unire, la casa lui uitata parca in parasire, ce-l asteapta cu peretii albi lucind din departare... Cel mai frumos a descris momentul acesta al intoarcerii acasa, intrat parca in fiinta neamului nostru, marele poet si marele roman, de curand mutat la cele vesnice , maestrul Adrian Paunescu, ale carui versuri sunt miscator innobilate de vocea venita din parca acele vremuri a lui Stefan Hrusca.


Stefan Hrusca - Intoarcerea Taranului

De atunci si pana astazi , la fiecare 1 Decembrie romanii simt chemarea Ardealului, a Unirii retraite periodic si a cetatii Sfinte poporului roman Alba Iulia.Drumul pana acolo din orice colt al tarii obliga duios la o calatorie prin frumos tinut al Tarii Motilor. Si cum poate fi aceasta calatorie mai placuta decat ascultand inegalabilul taragot al unui dintre reprezentantii artistilor instrumentisti transilvaneni , Domnul Dumitru Farcas?Romanul odata ajuns in aceste locuri pline de istorie si suflet romanesc, intaleste an de an manifestarile de bucurie sarbatoreasca pregatite cu multa dragoste si bun gust artistic.
La orice pas, fie in aer liber , fie in salile de spectacol pregatite special, oamenii isi reamintesc si retraiesc momente din istoria zbuciumata a poporului roman.
Pentru ca deja Sarbatoare Intrarii Maici Domnui In Biserica a trecut,

si traditia da liber la colindat:), romanul venit in acest pelerinaj la Alba -Iulia coplesit duios de profunzimea trairilor sufletesti ce tin de patriotismul firesc al oamenilor acestor locuri invidiate si dorite de multi, simte inlauntrul fiintei sale cum incolteste , creste si infloreste fiorul cantecului cu valoare de colind dedicat atat de iubitului si incercatului Ardeal.
Trudit dar bucuros de aceasta noua intalnire cu stramosii, pentru ca in acele momente Eminescu ne marturiseste ca "Timpul mort-si-ntinte trupul si devine Vecinicie", ajuns acasa... cu aceleasi gesturi ostenite ramase din veac, taranul roman indiferent ca traieste la oras sau la sat:), are convingerea ca si anul acesta , acolo... la Alba-Iulia... a retrait clipele sublime impreuna cu toti inaintasii sai, care cu cateva veacuri inaite la intrarea in cetate - cand intors de la Suceava lui Stefan cel Mare si Sfant , dupa ce a unit toate cele trei tari sub o singura domnie simbolizata de un buzdugan cu trei peceti, Mihai Voda cel Viteaz poposea din nou in inima Transilvaniei - il intampinau pe marele voievod asa cum se cuvine sa-i fie facuta primirea unui domn si eliberator. Cinematografia nostra din nou a lucrat cu mare cinste si noblete, si chiar daca interpretii s-au schimbat, cum e cazul domnului Victor Rebengiuc, calitatea a ramas nemodificata. Va multumim!
La Multi Ani, Romania! La multi ani tuturor romanilor!
Doamne ajuta!

7 comentarii:

 1. Florin, iti multumim....o imbinare minunata ISTORIE, MUZICA,IMAGINI, VERSURI CU O SEMNIFICATIE DEOSEBITA.. EROII NEAMULUI ROMANESC, MINUNAT...un film viu..in culori calde..precum sufletul scriitorului, un actor renumit, care aduce TARII SI OAMENIILOR DIN JURUL LUI APROAPE SAU DEPARTE, INTELEGERE, BUNATATE, IUBIRE, DARUIRE, PRIETENIE....ACTORUL MEU PREFERAT...FLORIN....ITI MULTUMESC ANTICIPAT .......mult....mult ..mult...o zi frumoasa...

  RăspundețiȘtergere
 2. Asa este , draga mea prietena, poporul care-si uita trecutul si stramosii este sortit pieirii.
  Noi sa ne bucuram de ei si de tot ceea ce ne-au lasat mostenire:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitari pt materialele prezentate, sunt o minune si o incantare. sa aveti mult spor si sa nu va lasati nicicand de frumoasele preocupari ale dvs.
  Fabian

  RăspundețiȘtergere
 4. Din pacate,nici acum nu avem ragaz si tihna sa ne bucuram de roadele pamintului si a vietii linistite!!Nu mai suntem incoltiti de navalitori lacomi,ci suntem atacati din interior,de romanasi de-ai nostrii,lacomi sa se infrupte din bogatiile si frumusetile acestui pamant!
  Observ ca n-ai scris nimic de istoria mai recenta a acestui popor.De cei cincizeci de ani de comunism,in care acest popor brav si curajos,a stat cocarjat,in fata unui dictator,a unui romanas de-al nostru,neaos,autentic!!
  Frumoasa trecere prin istoria "ferchezuita"(asa cum ne place noua s-o stim),a poporului nostru,tocmai buna de pus pe prima pagina a site-lui oficial al Romaniei,inlocuind frunza de 1 milion euro a doamnei Udrea

  RăspundețiȘtergere
 5. Felicitari! O armonie desavarsita intre cuvant, sunet si culoare! Si un efort aproape supraomenesc, zile de veghe si de lectura, ce razbat din prezentarea ta! Carmen

  RăspundețiȘtergere
 6. Va multumesc tuturor pentru incurajari si pentru sugestii. Bine-nteles ca tot timpul va mai fi ceva de adaugat. Voi incerca sa completez ceea ce lipseste cu alte ocazii in alte scrieri de-ale mele:)
  Doamne ajuta!... si va mai astept:)

  RăspundețiȘtergere
 7. Salutare!
  Fa mi o vizita http://www.pinka.info/ si daca iti place , mi-as dori sa facem schimb de linkuri.
  Astept mesaj pe adresa biancasebastiana@yahoo.com
  Titlu Viata e frumoasa!
  Multumesc,
  Cu respect,
  Bianca,

  RăspundețiȘtergere